Žilinské krémové „Risotto“

20150610_202117

Dnešné jedlo patrí určite k mojim obľúbeným. Rizoto si pamätám ešte ako malý chlapec. To školské mi veľmi nechutilo, oveľa lepšie urobila Mamina, ktorá nám ho pripravovala so zeleninou a mäskom, samozrejmosťou bolo veľa nastrúhaného syru. Vždy som ho zjedol, ale bolo na mňa príliš suché. Doba sa mení s ňou aj recepty a vplyv talianskej kuchyne je určite výrazný aj u nás Slovákov. Dnešný recept na krémové rizoto je vlastne vylepšená verzia šafranového risotta- „Risotto alla Milanese“ ktoré Taliani jedia najmä ako prílohu k „Osso Buco“ (pečené teľacie lýtko). Názov Žilinské dostalo po výslednej farebnej kombinácia, ktorá je určite známa každému Žilinčanovi. Ale pustím sa radšej do varenia.

20150610_193827
Suroviny (na 3 porcie):

Olivový olej, 1 cibuľa, , 330 g ryže (Arborio alebo Carnaroli), 300 g morčacie prsia, 1 dcl bieleho vína, 1 liter zeleninového vývaru, 100 g hrášku, nastrúhaný parmezán (100 g), soľ, korenie, šafran.

Na začiatok si pripravím všetky suroviny a na panvici prudko orestujem morčacie prsia, ktoré som predtým nakrájal na menšie kocky, jemne osolím a okorením.20150610_194656

Medzitým môžem nakrájať cibuľu na drobno a pridám ju do Woku  s rozpáleným olivovým olejom. Keď začína chytať tú  správnu farbu a vôňu, pridám ryžu ktorú netreba premývať (Je naozaj dôležité používať ryžu určenú na „risotto“, s inými druhmi sa nedosiahne požadovaný výsledok). Stačí 2-3 minúty miešať na silnejšom plameni a potom podliať bielym vínom. Opäť chvíľu miešam a počkám, kým alkohol vyprchá. Potom už postupne podlievam zeleninovým vývarom (ideálne domáci zeleninový vývar, prípadne aj kurací vývar, ak nemáte vývar k dispozícii použite bujón). Nie je dobré naliať veľké množstvo vývaru naraz (pomaly ďalej zájdeš, aj keď rýchlo si tam skôr J), takže postupne prilievame. Medzitým si v menšej odmerke zmiešam asi 1dcl vývaru a šafran- ďakujem starkej za domáci šafran, ktorá mi dala dostatočnú zásobu tohto drahého a vzácneho korenia. Nechám chvíľu pôsobiť, a nalejem do woku. Risotto dostane krásnu žltú farbu a špecifickú vôňu.

20150610_200423 Ďalej pridám už pripravené morčacie mäso a hrášok.

20150610_201420Zamiešam a odstavím z plameňa. Na záver vmiešam do Risotta asi 50 g nastrúhaného parmezánu, ktorý dodá výbornú chuť a maslo, ktoré vytvorí tú správnu „krémovosť“.

20150610_201633Netreba ani soliť ani koreniť, o všetko sa už postarali jednotlivé suroviny. Jedlo je hotové stačí naservírovať do hlbších tanierov, v ktorých krásne vynikne, dozdobiť bylinkami a nastrúhaným parmezánom.

20150610_202100Na pitie odporúčam biele víno, fľaša už je otvorené, stačí len dopiť…

20150610_202117

Prajem Vám dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

 

 

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *