Zemiakové posúchy

posuchy

Dnešná večera sa bude niesť tak trochu v tradičnom duchu. Nie je to nič exotické, nie je potrebná žiadna špeciálna prísada alebo korenina. Všetky suroviny sú bežné a myslím si, že každý ich bude mať s veľkou pravdepodobnosťou aj doma. Pripravím zemiakové posúchy, ktoré si z času na čas doprajeme na večeru, pretože občas neublíži aj jedlo, ktoré neobsahuje mäso. V mojom prípade, všežravca s orientáciou na mäsové výrobky, je to určite malá „očista“.

Suroviny (na 2 porcie):

Cesto: 350 g špaldová múka, 300 g varené zemiaky, 100 g kyslá smotana, pol balenia droždia (20g), 50 ml vody, soľ,  

Obloha: strúhaný syr (eidam), kyslá smotana prípadne maslo

20150604_200441

Prvým krokom pri príprave zemiakových posúchov, je uvariť približne 300 g zemiakov (ja ich varím v šupke). Nechám ich vychladnúť a medzitým si z vody, droždia a štipky cukru pripravím kvások. Potom v miske zmiešam všetky suroviny- múku, zemiaky ( teraz už bez šupky :-)), trošku soli a kyslú smotanu, ktorá dodá cestu vláčnosť a na záver kvások. Ja zemiaky zvyčajne nerozmiešam úplne, v ceste ostávajú malé kúsky, ktoré dávajú posúchom tú správnu chuť. Takto pripravené cesto nechám asi 20 minút kysnúť.

20150604_201940

Teraz už len stačí na pomúčenej podložke rozdeliť cesto na menšie kúsky, z tohto množstva urobím 8 posúchov a rozvaľkať. 20150604_203916Posledným krokom je na rozpálenej teflónovej panvicy posúchy z oboch strán opiecť kým nedostanú ten správny hnedastý nádych (2-3 minúty). Dajú sa pripraviť úplne bez tuku alebo na kúsku masla.20150604_204932

Moja polovička má zemiakové posúchy veľmi rada len s plátkami čerstvého masla. Ja si ich skôr vychutnám s kyslou smotanou, nastrúhaným syrom a zapíjam plnotučným vychladeným mliekom. Ten, kto vyskúša bude určite milo prekvapený, takže skúšajte.
20150604_205109Prajem Vám dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *