Zapekané zemiaky s kuracím mäsom, hráškom a syrovou kôrkou

20160501_124852

Obed, ktorý sa svojou prípravou podobá na naše slovenské „francúzske“ zemiaky. Samozrejme, základná surovina- zemiaky ostáva nemenná, zvyšok sa však bezo zmien nezaobišiel. Pustím sa ja radšej do varenia.

20160501_113257

Suroviny (na 4 porcie):

1000 g zemiakov, 400 g kuracích pŕs, 350 g eidamu, 100 g hrášku, 4 vajcia, 100 ml smotany na varenie, soľ, maslo

Dresing: kyslá smotana, cesnak, pažítka, soľ

Na ozdobenie: petržlenová vňať

Príprava jedla nie je náročná a časovo sa zmestíme určite do jednej hodiny.Samozrejme ako prvé potrebujem naškrabať zemiaky, ktoré si nakrájam a dám variť na 20 minút do osolenej vody. 20160501_113948Zemiaky nemusia byť úplne dovarené, pretože sa ešte dopečú v zapekacej mise. Na panvici si medzitým pripravím kuracie prsia, ktoré som rovnako nakrájal na menšie kúsky a restoval bez použitia oleja. 20160501_114809 Ešte si pripravím zálievku na zemiaky, ktorá sa skladá zo 100 ml smotany na varenie, 4 vajíčok a 50 g strúhaného syru.  Akonáhle sa nám zemiaky uvaria, môžem pokračovať v príprave jedla. Sklenenú misu vymastím maslom po celej ploche a na dno nasypem prvú vrstvu zemiakov – asi ½ množstva. Pridám polovicu kurací pŕs, polovicu hrášku a na vrch rovnomerne poukladám plátky eidamu.20160501_121027 Postup zopakujem a prelejem celú misu pripravenou zálievkou. 20160501_121223 Na záver ešte pridám dve vrstvy eidamu, pretože chcem, aby na povrchu vznikla jemne zapečená syrová kôrka, takto pripravené zemiaky vložím do rúry na 25 minút- 160 °C, teplovzduch + 3D gril.

Kým sa nám pripravujú zemiaky, rýchlo pripravím svieži smotanovo pažítkový dresing- veľmi jednoduché, kyslá smotana, na jemno nakrájaná pažítka, 1 strúčik prelisovaného cesnaku a soľ. Zemiaky sú upečené, keď sa vytvorí na povrchu krásna zlatistá kôrka. 

Teraz už len preložím na taniere, použil som vykrajovacie kolieska, pridám dresing a dozdobím čerstvou petržlenovou vňaťou.

20160501_124852Čo na pitie k dnešnému jedlu už bude Vašou voľbou, mne dobre padne k tomuto jedlu pivo. 20160501_124820

Dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

 

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *