Viedenský rezeň so zapekanými zemiakmi a petržlenovou vňaťou

20160410_135450

Dnešná „klasika“ je určite veľmi obľúbeným jedlom v mnohých domácnostiach. Opakovanie je matka múdrosti, takže pre tých ktorí rezne nikdy nepripravovali, je práve tento recept. Určite bude potešený každý chlap.

20160410_122207

 Suroviny (na 4 porcie):

 1000 g bravčového stehno (rezne), prípadne teľacie mäso, 3 vajcia, cca 200g hrubej múky, cca 200 g strúhanky, 1 0    
 00 g zemiakov, 50 g masla, petržlenová vňať, korenie, soľ.

Na ozdobenie: citrón, petržlenová vňať.

 

Príprava jedla je pomerne jednoduchá a povedal by som, že aj rýchla. Ako prvé si začnem pripravovať zemiaky. Treba ich samozrejme ošúpať, nakrájať na menšie kúsky a dať variť (v mojom prípade pariť v parnom hrnci).Pokým sa zemiaky varia, môžem pripravovať mäso.

Rezeň je potrebné poriadne naklepať. Ja preferujem tenšie rezne, pretože ich nie je potrebné dlho vysmážať. Mäso vždy klepem tĺčikom a používam aj potravinársku fóliu aby nebol neporiadok po celej kuchyni. Rezne naklepem približne na 0.5 centimetra, aby sme potom mali na tanieri poriadny „šnicel“ veľkosti ucha malého sloníčaťa 🙂

20160410_130632

Každý jeden rezeň po naklepaní z každej strany osolím a okorením a potom postupne namáčam, v hrubej múke, rozšľahaných vajíčkach a na záver v strúhanke. 20160410_132211Rezne môžete pripravovať buď na oleji, ja preferujem bravčovú masť. Základom celého vysmážania je poriadne rozpálený tuk, rezne sa robia zprudka, na každú stranu stačí necelá minúta. Samozrejme treba sa riadiť tým, že rezne majú krásnu zlatistú farbu.

20160410_134258Pri otáčaní v žiadnom prípade nepichám do rezňov vidličkou, radšej používam kliešte. Hneď po vysmažení rezeň preložím na papierový obrúsok, ktorý pohltí prebytočnú mastnotu. Tento postup opakujem s každým rezňom. Medzitým si v hlbokej panvici rozpustím maslo, na ktorom opekám už uvarené zemiaky. Keď začínajú po okrajoch jemne hnednúť, tak sú pripravené.
Na záver ešte pridám na jemno nakrájanú petržlenovú vňať a príloha je pripravená.20160410_134855

Na taniere dám pečené zemiaky, rezeň a kúsky citrónu, ktorým počas jedenia rezne pokvapkám. Zemiaky osolím hrubozrnnou soľou a dozdobím petržlenovou vňaťou.

20160410_135522

Na pitie nemôžem odporučiť nič iné ako pivo.

20160410_135450

Dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

 

 

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *