Tvarohový trhanec podľa Jančiho

20150915_143844


      Dnešné jedlo je zaujímavou alternatívou k rakúskemu Kaiserschmarrn  známemu aj ako „Cisársky trhanec“. Keďže kompóty veľmi neobľubujem a cisársky trhanec sa s nimi podáva,  za prílohu som zvolil niečo, čo určite zasýti a zároveň je to bielkovinová bomba. IMG_20150915_133621

 Suroviny (na 3 porcie):

350 g špaldovej múky, 3 vajcia, 400 ml mlieka, 100 g tvarohu,1 vanilkový cukor, troška minerálky,40 g masla, štipka soli.

Príloha: 250 hrudkovitého tvarohu, škoricový cukor, ríbezľovo- malinový džem, práškový cukor a lístky mäty na dozdobenie.

Samotná príprava trhanca nie je náročná, ako prvé je potrebné oddeliť bielka od žĺtkov. Z bielkov si vyšľahám tuhý sneh. K žĺtkom pridám cukor, štipku soli, mlieko, trošku minerálky a tvaroh. Všetko zmiešam a postupne pridávam múku. Do vzniknutej masy zľahka zamiešam sneh z bielkov. IMG_20150915_141208Cesto je pripravené, ide sa robiť trhanec. Do väčšej hlbokej panvice dám rozpustiť približne 40 g masla.  IMG_20150915_141422Ak sa maslo začína pražiť vlejem celú masu do panvice. Tým, že je vrstva cesta hrubšia, pripravujem na slabšom plameni, aby cesto zbytočne neprihorelo. Po 5-6 minútach je potrebné masu otočiť, odporúčam cesto pred otočením rozdeliť na viac častí bude to určite ľahšie J. Nechám pripravovať z druhej strany a zatiaľ si pripravím prílohu – tvaroh iba zmiešam so škoricovým cukrom ( ja si robím domáci – mletá škorica a trstinový cukor) a umyjem lístky mäty. IMG_20150915_141858Ríbezľovo –malinový džem mám domáci, má výbornú kyselkavo-pikantnú chuť, podľa mňa sa k tomuto jedlu hodí viac ako sladké, napríklad jahodové džemy, dotvára zaujímavé „finále“. Samozrejme výber džemu je na Vás, moja polovička má radšej marhuľový, takže tvarohový trhanec mala s marhuľovým džemom. Trhanec je takmer pripravený, záverečná úprava, všetko, čo je na panvici „dotrhať“, používam drevené varešky, radšej jemne, aby ste cesto zbytočne nepopučili. IMG_20150915_142905

Teraz už len trhanec preložím na taniere, do stredu dám tvarohovú zmes, poriadne poprášim práškovým cukrom a dozdobím džemom. Nesmú chýbať lístky mäty, aby sa najedli aj oči 🙂

IMG_20150915_143813

Tvarohový trhanec a pohár studeného mlieka  určite poteší nielen dospelých, ale aj najmenších.

20150915_143806 20150915_143844

Dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *