Steak z tuniaka na sviežom šaláte a opekaný toastový chlieb

IMG_20151018_174701

Dnešné pripravované jedlo predstavuje veľmi zdravú bielkovinovú bombu pre všetkých milovníkov rýb. Podľa mňa tuniak chutí výborne, tých, čo ešte neskúšali steak z tuniaka dopredu upozorňujem, aby zabudli na chuť, ktorú poznájú z konzervy. Toto je úplne iná „liga“. Jedlo je naozaj jednoduché na prípravu, zvládne aj človek, ktorý sa necíti v kuchyni ako doma.

IMG_20151018_094013

Suroviny (na 4 porcie):

1000 g tuniaka (4 steaky), 1 dcl šťavy z pomaranča, 1 lyžica citrónovej štavy, 4 lyžice sójovej omáčky, 3 lyžice olivového oleja, 2 lyžice petržlenovej vňate, 2 strúčiky cesnaku, čierne korenie.

IMG_20151018_164627

Príloha: 200 g šalátu, 1 červená cibuľa. 10-15 cherry paradajok, olivový olej, balsamico ocot, šťava z citróna, sušená bazalka.

Toastový chlieb (8 krajcov), 8 tenkých plátkov citrónu na ozdobenie.

 

Začnem s prípravou a marinovaním tuniaka. Ideálne je zohnať si chladeného tuniaka, ak nie je takáto možnosť, poslúži aj mrazený. Večeru som pripravoval pre 4 ľudí, to znamená 4 pekné štvrťkilové steaky. Rybu je potrebné umyť a pripraviť si marinádu, v ktorej som nechal tuniaka takmer celý deň marinovať. Ako prvé som odšťavil jeden pomaranč, z ktorého som dostal zhruba 1dcl pomarančovej šťavy.IMG_20151018_094428 Následne som pridal citrónovú šťavu, sójovú omáčku, prelisovaný cesnak, na jemno nakrájanú petržlenovú vňať a korenie. Všetko treba zmiešať a pekne poukladať tuniaka do vzniknutej marinády. Je dobré, aby sa tuniak marinoval minimálne 2 hodiny, ideálne je ak ho dáte marinovať na celú noc.

Máme tu druhý deň, čas návštevy sa pomaly blíži, takže môžem začať pomaly variť. Keďže nemám k dispozícii domáci šalát, použijem aj ten z obchodu, obľubujem zmes ľadového šalátu, bordového šalátu a čakanky. Do nádoby dám spomínanú šalátovú zmes, na prúžky nakrájanú červenú cibuľu a nakrájané cherry paradajky.  IMG_20151018_165519Teraz už len pokvapkám citrónovou šťavou,  olivovým olejom a balsamico octom. Množstvo presne neviem, vždy to dávam od oka, na to ale prídete sami. Vždy radšej menej a dochutiť podľa potreby. Teraz už len všetky suroviny premiešať a nechať chvíľu odstáť, aby sa zjednotili jednotlivé chute. Naozaj rýchle a jednoduché.

Tuniaka pripravujem na grilovacej panvici, zvolil som ju preto, aby som neprišiel o zvyšnú šťavu, ktorou potom steaky pokvapkám. Na rozpálenú panvicu položím tuniaka a zalejem zvyšnou marinádou. IMG_20151018_173137Z každej strany postačuje grilovať 4 minúty. Ryby sa pripravujú rýchlo.

K steakom z tuniaka okrem šalátu budem podávať aj chlieb, pre dnešné jedlo som zvolil toastový, ktorý opečiem do chrumkava na panvici. Chlieb opekám na suchej panvici bez pridania oleja, kým povrch nemá z každej strany zlatistú farbu.IMG_20151018_173143

Jedlo je hotové, stačí už len preložiť na taniere. Steaky z tuniaka som položil na šalátové „lôžko“ a k tomu naukladal trojuholníky z opečeného toastového chleba. Mäso potom prelejem marinádou a dozdobím kolieskami citrónu a posypem sušenou bazalkou.IMG_20151018_174713

K jedlu určite odporúčam na pitie ružové víno, hodí sa k morským rybám ako „uliate“. Teraz si už len užívať zaujímavú chuť marinovaného tuniaka spolu so zeleninovým šalátom.

IMG_20151018_174701

Dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

 

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *