Štavnatý kurací steak s pečenými zemiakmi a syrovou omáčkou

P1020194

Recept, ktorý dnes pripravím, prekvapil aj mňa samého. Nie som milovníkom pŕs (samozrejme kuracích 🙂 pretože je to podľa mňa suché mäso. Tento recept však presvedčí aj zarytého odporcu a v kombinácií s výraznejšou syrovou omáčkou a domácimi pečenými zemiakmi ho môžem s kľudom odporučiť ako slávnostné menu. Ide sa variť…

P1020171

Suroviny (na 3 porcie):

600-700 g kuracích pŕs (3 kusy), 600 g zemiakov, 200 ml smotany na šľahanie, 50 g masla, 1 lyžica hladkej múky, 150 g eidamu, 50 g parmezánu, soľ, korenie, olej

Na ozdobenie: šampiňóny, cherry paradajky, petržlenová vňať

Príprava celého jedla sa dá zvládnuť do 45 minút. Na začiatok je potrebné oškrabať a a nakrájať na kolieska zemiaky, ktoré si dám predvariť na 20 minút (ja som použil parný hrniec).P1020173 Medzitým si umyjem kuracie prsia a z každej strany ich jemne posolím a okorením.P1020172 Netreba nič klepať, krájať a podobné aktivity… Ďalej si nakrájam 4-5 šampiňónov, majú byť skôr ako dekorácia, takže stačí aj menej, kto ich obľubuje, pridá viac.. Rozpálim si grilovaciu panvicu, ktorej mriežky následne potriem olejom. Kuracie prsia položím na panvicu a na strednom plameni pripravujem 3 minúty z každej strany.P1020177Zatiaľ si pripravím plech, na ktorý preložím predvarené zemiaky. Používam papier na pečenie a samotné pečenie trvá 20 minút pri 180 °C. Teraz príde krok, ktorý mi zaručí to, že steaky budú šťavnaté aj po finálnej príprave.  Vyberiem ich z panvice, samozrejme 2-3 minúty z každej strany na prepečenie hrubého kusu mäsa nestačílo, preto ich teraz zabalím do alobalu a dám na 15 minút dopiecť k zemiakom a celá šťava ostane vo vnútri.P1020180
Na grilovaciu panvicu dám pripravovať šampiňóny, ktoré som len osolil. Teraz mi ostáva 15 minút na prípravu syrovej omáčky, veľmi jednoduchéb- na panvicu si dám rozpustiť 50 gramov masla, jemne poprášim hladkou múkou, stačí asi 1 lyžica. Keď sa začne tvoriť pena, tak pridám smotanu na šľahanie. Za stáleho miešania ešte pridám nastrúhaný eidam a parmezán.P1020178Vznikne krásna krémová omáčka. Zemiaky aj steaky sú pripravené, omáčka a šampiňóny taktiež. P1020186

Na taniere rozdelím zemiaky, položím kurací steak, prelejem syrovou omáčkou a na bok dám ešte cherry paradajky a grilované šampiňóny. Zemiaky ešte posolím hrubozrnnou soľou a  dozdobím čerstvou petržlenovou vňaťou.P1020189

Jedlo je veľmi chutné a kuracina je po prekrojení naozaj šťavnatá. Určite zaujímavá alternatíva k „suchým rezňom na prírodno“ alebo klasike v „trojobale“. Naozaj treba vyskúšať

kp102

Na pitie určite poteší dobré vychladené pivko, nežnejšie pohlavie určite ocení radler…:-)

P1020194

Dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *