Špaldová pizza na dva spôsoby

20150424_203042

Pizza je podľa môjho názoru v súčasnosti národným slovenským jedlom. A nielen slovenským, možno aj celosvetovým. Čo sa vlastne skrýva za popularitou pizze? Určite je to jej jednoduchá príprava, dá sa urobiť na rôzne spôsoby a majú ju radi asi všetky vekové kategórie. V každom meste je veľké množstvo pizzérií a veľké množstvo reštaurácií, ktoré majú pizzu v ponuke…. Ja osobne som sa stretol s chutne pripravenou pizzou, ale boli aj prípady, kedy som bol naozaj sklamaný. Keď už človek má zaplatiť za jedlo, tak očakáva určitú úroveň. Neviem, či som ja taký náročný zákazník, ale chcem, aby to čo jem v reštaurácii bolo lepšie, ako to, čo dokážem pripraviť doma. Druhou požiadavkou je, aby na mňa obsluhujúci personál nepozeral tak, ako keby som ho svojou prítomnosťou neuveriteľne unavoval a otravoval. Stručný úvod je za nami, môžem sa teda pustiť do dnešného receptu.

Urobím špaldovú pizzu v dvoch prevedeniach, jedna bude s morčacím mäsom, druhá tuniakovo-vajíčková. Cesto je samozrejme univerzálne, takže fantázii sa medze nekladú.20150424_190014

Suroviny:

Cesto na 2 pizze : 350 g špaldovej múky, pol balenia droždia (20 g), 200 ml vlažnej   vody, 30 ml olivového oleja, soľ, cukor

Obloha na 1 pizzu: 75 ml paradajkového pyré, 100 g strúhanej mozarelly, 150 g morčacieho mäsa (Tuniaka), 10 sušených olív, 25 g čerstvého špenátu

Do menšieho pohárika si odlejem asi 50 ml vody, do ktorej pridám pol balenia droždia, trošku cukru a soli. Droždie poriadne rozmiešam a nechám odstáť, kým sa na povrchu nevytvorí pena.

Do nádoby nasypem múku, vodu, olej a kvások, ktorý sa vytvoril v pohári. Samozrejme poriadne osolím, môžete aj viac ako ste zvyknutí, nebojte sa, cesto po upečení nebude slané. Cesto miesim, kým mi nevznikne hmota, ktorá je dostatočne elastická – vďaka oleju sa mi cesto nelepí. Vypracované cesto teraz môžem rozdeliť na dva bochníky a nechám vykysnúť na 20 minút.20150424_192441

Ideálne je cesto pripraviť deň vopred a nechať odstáť v chladničke. Nie vždy sa to podarí, pretože chuť na pizzu je väčšia ako moja trpezlivosť. Bochník vypracujem do tvaru tenkého kruhu a dám na plech( plech, ktorý používam má perforované dno (TEFAL), takže nepoužívam ani olej ani múku, priemer 34cm).20150424_192814

Na cesto rovnomerne rozotriem paradajkové pyré a postupne naukladám suroviny ako kúsky tuniaka (ak robím pizzu s mäsom, tak morčacie mäso je potrebné jemne orestovať na panvici). Ďalej pridám olivy (používam sušené nakladané v oleji, ktoré majú výbornú chuť), kukuricu a vajíčko. Samozrejme môžete použiť paradajky nakrájané na plátky, šampiňóny, každému podľa chuti. Na záver posypem strúhanou mozarellou a dám piecť do vyhriatej rúry- teplovzdušný ohrev, 200°C, pečiem 9 minút.20150424_194031

Keď je pizza hotová, tak ju posypem jemne nastrúhaným parmezánom, a naukladám umyté špenátové listy. Pizzu nakrájam rovnomerne na trojuholníky, ale to predsa všetci poznajú… Na pitie k domácej pizze je ideálne dobré víno, ale určite poteší aj pohár vychladeného piva. 20150424_203042

Prajem Vám dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *