Pikantná bravčová panenka na šípkovej omáčke

20151117_181425

Opäť idem pripravovať niečo z môjho najobľúbenejšieho druhu bravčového mäsa, a to konkrétne – bravčovej panenky. Je to recept z kategórie „do pol hodiny môžem jesť“ 🙂  Veľmi jednoduché, stačí mať k dispozícii čerstvé mäso, šípkový džem a ostatné veci sa už nájdu v každej domácnosti. 20151117_174622

Suroviny (na 2 porcie):

350- 400 g bravčovej panenky, soľ, chilli, maslo

Šípková omáčka: 2 lyžice masla, 2 lyžice múky, 2 dcl bieleho (ružového) vína, 4 lyžice šípkového džemu, štipka soli, šťava z citrónu.

Príloha: zemiakové hranolky, šalátová zmes, syr džiugas.

 

Ako prvé je potrebné pripraviť prílohu, zemiaky je dobré predvariť si, o to kratšie bude trvať samotná príprava na plechu. Je už len na Vás, či zvolíte nakrájané na kolieska alebo klasické hranolky. Zemiaky po krátkom varení (ak máte parný hrniec tak parení) osuším a dám piecť do vyhriatej rúry na teplovzdušný ohrev cca 20 minút na 180 °C. Príloha sa pečie, môžem sa pustiť do prípravy bravčovej panenky. Panenku iba umyjem, posolím z každej strany a tak isto pridám chilli lupene. Na stredne veľkej panvici rozpálim lyžicu masla, na ktorej potom panenku prudko restujem z každej strany. 20151117_174908Mäso sa musí jednoducho „uzavrieť“ aby nestratilo šťavu. Ak má panenka tú správnu farbu, tak ju len preložím a poriadne zabalím do alobalu a položím do rúry dopiecť k zemiakom. Akurátne ostáva približne 10-12 minút, čo je ideálne. 20151117_175222 Na panvici si môžem na zvyšnom výpeku pripraviť šípkovú omáčku. Pridám 2 lyžice masla, nechám roztopiť a  zamiešam dve lyžice špaldovej múky. Keď je vzniknutá hmota dostatočne jemná, prilejem 2 dcl vína a za stáleho miešania nechám vyprchať alkohol.20151117_175709 Približne po 2-3 minútach pridám šípkový džem, štipku soli, a šťavu z citróna. Miešam, kým sa šípkový džem nerozpustí. 20151117_180434Medzitým si ešte umyjem šalát. Všetko sa dnes podarilo dobre načasovať, takže všetky súčasti dnešného jedla sú pripravené , stačí už len podávať.

Na tanier dám hranolky a zmes šalátov. Bravčovú panenku vyberiem z alobalu, nakrájam na silnejšie kúsky, poukladám a následne prelejem šípkovou omáčkou. Ja osobne mám rád na šaláte aj výrazný syr – napríklad džiugas, prípadne parmezán.

20151117_180444 V kombinácií s jemne pikantným šťavnatým mäsom a „nasladlou“ šípkovou omáčkou dotvára výborný záverečný mix chutí.20151117_181457

Samozrejme k jedlu odporúčam dopiť víno, ktoré ostalo po príprave šípkovej omáčky.

20151117_181425

Dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *