Pečené kačacie stehná s kapustou a zemiakovými lokšami

20151228_165515

Dnešné jedlo je pre mňa viac slávnostné – výborne sa hodí ako víkendový obed, pretože na jeho prípravu potrebujete viac času. Samozrejme, príprava nie je náročná, výsledok však poteší aj náročného „jedáka“ 🙂          20151228_122023Suroviny (na 4 porcie):

4 kačacie stehná, med, soľ, korenie, 900 g zemiakov, 300 g hladkej múky,

Na lokše: 900 g zemiakov, 300 g hladkej múky, soľ.

Kapusta: 1 kg červenej hlávkovej kapusty,1 cibuľa, hnedý cukor, 2 dcl červeného vína

 

V  predstihu, ideálne hneď ráno, je potrebné pripraviť kačacie stehná. Stačí umyť, posoliť, pokoreniť, a každé stehno natrieť medom. 20151228_122907Nič iné. Teraz len vložiť do jánskej misy. Netreba pridávať žiaden tuk (toho sa nám vypečie dostatok aj na lokše. :-)) . Prikryjem a dám piecť na 4 a pol hodiny do rúry pri teplote 110 °C. Každú hodinu stehná vyberiem, popolievam výpekom. Toto opakujem 3x a na poslednú pol hodinu zvýšim teplotu v rúre na 180 °C a dopečiem bez pokrievky, nech sú stehná na povrchu krásne chrumkavé. Pomalé pečenie Vám zabezpečí výbornú chuť a mäkkosť mäsa. 20151228_164953

Na prípravu červenej kapusty si nakrájam cibuľu, ktorú v hrnci orestujem na masti. Pridám cca 3 lyžice hnedého cukru a nechám skaramelizovať. V polhodinovom predstihu som si nakrájal červenú kapustu, ktorú som osolil a nechal odstáť – to zaručí, že kapusta pustí šťavu. 20151228_144046

Do skaramelizovanej cibuľky som nalial 1dcl suchého červeného vína, nechal som odpariť alkohol a pridal kapustu.
Tá sa varí až do zmäknutia (cca 30 min.) 20151228_144635

Počas pečenia stehien si môžem pripraviť prílohu. Vo vode dám uvariť zemiaky v šupke (prípadne parnom hrnci). Po uvarení ich nechám vychladnúť, popučím a zmiešam s múkou. 20151228_154743 Vzniknuté cesto si rozdelím na 12 častí, ktoré potom rozvaľkám na lokše. 20151228_161105 Ja používam na prípravu lokší palacinkár, prípadne teflónovú panvicu. Lokše pripravujem na sucho, keď je panvica rozpálená, tak je príprava veľmi rýchla, čas sa odhaduje ťažko, ale uvidíte to. Stačí možno 1-1,5 minúty z každej strany.20151228_161614

Jedlo je hotové, návšteva hladná a ja spolu s nimi tiež. Najvyšší čas začať jesť, samozrejme na pitie odporúčam pohár dobrého červeného vína.20151228_165501

Dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *