Ľadová káva podľa „Jančiho“

IMG_20150704_181922

Leto je v plnom prúde, preto padne vchod niečo, čo osvieži. Mám veľmi rád kávu. Najradšej pijem lungo prípadne espresso, bez mlieka, bez cukru, aby som si vychutnal chuť kávy. Občas však robím výnimku, najmä v horúcich letných mesiacoch. Vtedy som ochotný vymeniť silné espresso za ľadovú kávu, ktorá je aj sladká, aj osvieži, ale zároveň cítim výbornú chuť kávy, samozrejme aj Baileys má svoje čaro :-). Pustím sa radšej do prípravy…

IMG_20150704_180756

Suroviny na 2 ľadové kávy:

160 ml studenej vody, 3 lyžičky instantnej kávy, 2 lyžičky trstinového cukru, 16-20 kociek ľadu, 60 ml Baileys, 20 ml sirupu ( vanilkový, orieškový, podľa chuti), 160-200 ml mlieka, cukor na dozdobenie.

Príprava nápoja je veľmi jednoduchá, zvládne ju aj začiatočník v kuchyni a určite milo prekvapí. Zatiaľ sa nenašiel nikto, komu by táto káva nechutila a skúšalo ju už naozaj veľa ľudí. Základ je do dvoch väčších pohárov (350-400 ml) nasypať ľad,Na ľad potom pomaly nalejem Baileys a vanilkový sirup.

IMG_20150704_181402

Do šejkra nalejem studenú vodu, pridám instantnú kávu a trstinový cukor. Miešam (šejkujem) dovtedy, kým prestanem počuť pohyb vody, vtedy viem, že je už „kávová pena“ hotová.IMG_20150704_181548

Potom už len stačí penu rovnomerne rozliať do obidvoch pohárov a pomaličky dolievať  mlieko.

IMG_20150704_181847

Pena je krásne hustá,  stačí dozdobiť vanilkovým alebo škoricovým cukrom a vychutnávať si ju… IMG_20150704_181922

Nechajte sa inšpirovať…

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *