Jedlo,ktoré idem uvariť je veľmi jednoduché na prípravu a výsledok určite milo prekvapiť. Suroviny na prípravu tejto večere (prípadne obedu) sú úplne bežné,ale vykúzlite „exotickú“ kombináciu chutí.
Suroviny (na 2 porcie):
400 g kuracie prsia, 2 zemiaky (500 g), 3 lyžice medu, 4 strúčiky cesnaku, 3 lyžice olivového oleja, kúsok masla, 150 ml kyslej smotany (16%), 2 listy ľadového šalátu, 2 vajcia, soľ, korenie
Ako prvé si pripravíme kuracie steaky. Kuracie prsia naložím do marinády, ktorú som urobil zmiešaním olivového oleja, medu, soli, čierneho korenia a 3 strúčikov prelisovaného cesnaku. Najlepšie je mäso nechať marinovať 2-3 hodiny, ak ste už veľmi hladní, stačí pár minút.
Medzitým si môžem pripraviť prílohu. Za názvom spôsobu prípravy zemiakov stojí Švédska reštaurácia Hasselbacken, kde boli zemiaky takto prvýkrát podávané v 50tych rokoch. Možno boli v tom čase veselo podávané aj inde, len sa to tak vznešene nevolalo, u nás na Slovensku jednoducho zemiakový hrebeň. Základom je vybrať vhodné zemiaky, ideálne väčší kus, cca 250 g, ktoré poriadne umyjem a potom ostrým nožom urobím pozdĺž celého zemiaku tenké rezy (treba dať pozor, aby ste zemiaky neprerezali, ja si zvyknem do spodnej časti zemiaku zapichnúť špáratko, ktoré ma ďalej „nepustí“. Potom zemiaky natriem maslom, posolím a môžem dať piecť do rúry na teplovzdušný ohrev + horný gril na 200 °C, približne 45 minút (zemiaky počas pečenia zvyknem vybrať a potriem ešte maslom a osolím).
Kto obľubuje viac prepečené môže s kľudom pridať 10 minút. Výhodou tohto spôsobu prípravy je to, že na povrchu sú zemiaky krásne chrumkavé a spodná časť chutí ako varené zemiaky- takže 2v1. Zemiaky sú výborné so smotanovo cesnakovým dresingom (zmiešam kyslú smotana, strúčik cesnaku a soľ). Druhá dekoratívna príloha je volské oko, ktorého prípravu asi detailne predstavovať nemusím.
Zemiaky sa pečú, mäso si chvíľu oddýchlo v marináde, môžem sa pustiť do kuracích steakov. Ako prvé si rozpálim grilovaciu panvicu. Áno ideálne je použiť gril, ale nie vždy je tá možnosť a najmä moja nechuť umývať gril kvôli dvom kúskom mäsa.. Gril ale určite použijem v tomto roku niekoľkokrát a s receptami sa podelím..
Vrátim sa ale naspäť k príprave jedla, keď je panvica dostatočne rozpálená tak na ňu položím kuracie mäso, ktoré najprv prudko opečiem z obidvoch strán ( aby sa pekne zatiahlo) a potom na miernejšom plameni otáčam a potieram zvyšnou marinádou, kým sa mi nevytvorí na povrchu krásna glazúra. Kombinácia medu a cesnaku zabezpečí kuracím steakom výbornú nasladlú chuť a zároveň sú steaky vo vnútri šťavnaté. Čas prípravy závisí od hrúbky steaku, ale určite sa vtesnám do 10 minút.
Jedlo podávam na normálnych tanieroch- na list ľadového šalátu položím zemiak, na ktorý dám dresing, volské oko a kurací steak, ktorý ešte dosolím hrubozrnnou soľou. K jedlu sa mne osobne veľmi hodí chladené pivo. Teraz už len posledný krok a to skúsiť pripraviť toto jedlo aj u Vás doma 🙂
Dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…