Kurací steak s medovo-cesnakovou glazúrou a zemiakmi Hasselback

IMG_20150721_204440

Jedlo,ktoré idem uvariť je veľmi jednoduché na prípravu a výsledok určite milo prekvapiť. Suroviny na prípravu tejto večere (prípadne obedu) sú úplne bežné,ale vykúzlite „exotickú“ kombináciu chutí. IMG_20150721_175700

Suroviny (na 2 porcie):

400 g kuracie prsia, 2 zemiaky (500 g), 3 lyžice medu, 4 strúčiky cesnaku, 3 lyžice olivového oleja, kúsok masla, 150 ml kyslej smotany (16%), 2 listy ľadového šalátu, 2 vajcia, soľ, korenie

Ako prvé si pripravíme kuracie steaky. Kuracie prsia naložím do marinády, ktorú som urobil zmiešaním olivového oleja, medu, soli, čierneho korenia a 3 strúčikov prelisovaného cesnaku. Najlepšie je mäso nechať marinovať 2-3 hodiny, ak ste už veľmi hladní, stačí pár minút. IMG_20150721_180443

Medzitým si môžem pripraviť prílohu. Za názvom spôsobu prípravy zemiakov stojí Švédska reštaurácia Hasselbacken, kde boli zemiaky takto prvýkrát podávané v 50tych rokoch. Možno boli v tom čase veselo podávané aj inde, len sa to tak vznešene nevolalo, u nás na Slovensku jednoducho zemiakový hrebeň. Základom je vybrať vhodné zemiaky, ideálne väčší kus, cca 250 g, ktoré poriadne umyjem a potom ostrým nožom urobím pozdĺž celého zemiaku tenké rezy (treba dať pozor, aby ste zemiaky neprerezali, ja si zvyknem do spodnej časti zemiaku zapichnúť špáratko, ktoré ma ďalej „nepustí“. IMG_20150721_182034Potom zemiaky natriem maslom, posolím a môžem dať piecť do rúry na teplovzdušný ohrev + horný gril na 200 °C,  približne 45 minút (zemiaky počas pečenia zvyknem vybrať a potriem ešte maslom a osolím). IMG_20150721_200004 Kto obľubuje viac prepečené môže s kľudom pridať 10 minút. Výhodou tohto spôsobu prípravy je to, že na povrchu sú zemiaky krásne chrumkavé a spodná časť chutí ako varené zemiaky- takže 2v1. Zemiaky sú výborné so smotanovo cesnakovým dresingom (zmiešam kyslú smotana, strúčik cesnaku a soľ). Druhá dekoratívna príloha je volské oko, ktorého prípravu asi detailne predstavovať nemusím.

Zemiaky sa pečú, mäso si chvíľu oddýchlo v marináde, môžem sa pustiť do kuracích steakov. Ako prvé si rozpálim grilovaciu panvicu. Áno ideálne je použiť gril, ale nie vždy je tá možnosť a najmä moja nechuť umývať gril kvôli dvom kúskom mäsa.. Gril ale určite použijem v tomto roku niekoľkokrát a s receptami sa podelím..

Vrátim sa ale naspäť k príprave jedla, keď je panvica dostatočne rozpálená tak na ňu položím kuracie mäso, ktoré najprv prudko opečiem z obidvoch strán ( aby sa pekne zatiahlo) a potom na miernejšom plameni otáčam a potieram zvyšnou marinádou, kým sa mi nevytvorí na povrchu krásna glazúra. Kombinácia medu a cesnaku zabezpečí kuracím steakom výbornú nasladlú chuť a zároveň sú steaky vo vnútri šťavnaté. Čas prípravy závisí od hrúbky steaku, ale určite sa vtesnám do 10 minút.IMG_20150721_203049

Jedlo podávam na normálnych tanieroch- na list ľadového šalátu položím zemiak, na ktorý dám dresing, volské oko a kurací steak, ktorý ešte dosolím hrubozrnnou soľou. K jedlu sa mne osobne veľmi hodí chladené pivo. Teraz už len posledný krok a to skúsiť pripraviť toto jedlo aj u Vás doma 🙂 IMG_20150721_204440

Dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

 

 

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *