„Jančiho“ paradajková polievka

20150530_141055

Každý z nás si tým prešiel, či už v škôlke, škole alebo doma. Paradajková polievka. Nikdy som ju nemal rád, preto sa dopredu ospravedlňujem tým, čo ju obľubujú. Vždy, keď som strčil do taniera lyžicu, tak som vylovil rozvarenú ryžu, prípadne naťahoval pred sebou syrokrém, ktorý bol druhou top ingredienciou paradajkovej polievky. Minulý rok som si povedal, že dám paradajkovej polievke druhú šancu… Inšpiroval som sa a pripravil som polievku, ktorá svojou konzistenciou a chuťou nepripomína našu klasickú „paradajkovú“. Skúšali ju aj kamaráti, ktorí paradajkovú neobľubovali, až do chvíle, kým neochutnali. Recept je veľmi jednoduchý, zvládne ju aj absolútny začiatočník v kuchyni, sľubujem.

Suroviny (na 2 porcie):

1 malá cibuľa, 425 ml lúpané paradajky (1 konzerva), 200 ml vody, 1 lyžica strúhanky, lyžička cukru, soľ, bazalka, parmezán20150530_135305

V prvom rade na prípravu paradajkovej polievky nepoužívam paradajkový pretlak. Kúpte si polené lúpané paradajky v konzerve. Nie je to tým, že by som bol lenivý, už som túto polievku pripravoval aj z čerstvých domácich paradajok, ale chuť nebola taká, ako z tých z  konzervy. Paradajky musia byť dostatočne zrelé a v tom je to tajomstvo. Úvod mám za sebou, idem variť.

V menšom hrnci si rozpálim malé množstvo olivového oleja, na ktorom prudko restujem na jemno nakrájanú cibuľu. Do hrnca vylejem celú konzervu s paradajkami a potom čistou vodou vypláchnem zvyšok (množstvo vody do pol konzervy je tak akurát). Pridám menšiu lyžičku trstinového cukru a soľ. Nechám celé prehriať. Teraz už len stačí ponorným tyčovým mixérom rozmixovať.

20150530_140339Na záver vmiešam lyžicu strúhanky, ktorá polievke dodá „štruktúru“ a trošku bazalky. Polievka nemusí prejsť varom, stačí ju len jemne zohriať, výborne chutí, aj keď nie je horúca, ideálne je vlažná. Servírujem v klasických hlbokých tanieroch a dozdobím nastrúhaným parmezánom. Polievka sa stala súčasťou nášho jedálnička, varím vždy, keď potrebujem rýchlo zasýtiť, aby som sa mohol naplno venovať aj dlhšej a náročnejšej príprave večere.

20150530_141055

Prajem Vám dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

3 Komentáre

  1. Barbora Slotka

    Uplne suhlasim Johny. Paradajkovy pretlak tam nepatri. Ja robievam zo 100% paradajkoveho dzusu…tiez doporucujem 😉

    1. Luto

      konzervu som pouzil raz ked som nemal dost paradajok 🙂 inak aj na spagety ci pizzovy zaklad pouzivam cerstve paradajky… a mixer? skus nabuduce pouzit pucitko na zemiaky a dlhsie varit 🙂 ja mam rad kusky paradajky na zahryznutie.

      1. Ján (Autor článku)

        Ako som písal v recepte, skúšal som aj čerstvé paradajky, ale nebolo to ono. A pučítko na zemiaky väčšinou používam na zemiaky, no ďakujem za tip :-). Táto polievka nemusí prejsť varom, stačí ju ohriať.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *