Dnešná večera zaberie trošku viac prípravy alebo lepšie povedané, jedlo je potrebné pripraviť deň vopred. Ja osobne mám toto jedlo veľmi rád, pretože je exotické, dokáže navodiť letnú atmosféru, hoci vonku môže byť upršané počasie, prípadne mínus 15 a sneh 🙂 Vôňu po grilovaní budete v byte cítiť ďalší deň, susedia môžu len závidieť. Recept poteší aj tých, čo majú laktózovú intoleranciu – neznesú dobre mliečnu bielkovinu (jedna členka našej degustačnej návštevy 🙂 . Intro mám za sebou, ide sa grilovať.
Suroviny (na 4 porcie):
500 g hovädzieho mletého mäsa, 2 vajcia, pol hrnčeka strúhanky, 1 biela cibuľa, 1 červená cibuľa, jarná cibuľka, 8 strúčikov cesnaku, 2 lyžičky sladkej papriky, 1 lyžička kajenského korenie, 1 lyžička čierneho korenia, 1 lyžička soli, pol celej škorice.
Špaldové posúchy: 600 g špaldovej múky, 100 ml vody, pol balenia droždia, 250 ml delaktózovaného mlieka, soľ, cukor.
Príloha: šampiňóny, cesnakový dresing (sójova náhrada kyslej smotany, 2 strúčiky cesnaku, soľ)
Deň vopred si pripravím základ na hovädzie guľky. Dôvod je jednoduchý, všetky chute sa dobre spoja, jednotlivé koreniny sa „dostanú“ do mäsa. Mám to odskúšané, naozaj je výsledná chuť lepšia ako keby som guľky pripravoval ihneď. Samotná príprava veľmi jednoduchá, pol kila hovädzieho mäsa pomeliem najemno, prípadne, ak nie je iná možnosť, zožeňte si už pomleté mäso. Cibuľu si nakrájam na malé kocky a pridám k mäsu spolu s vajíčkami, strúhankou, prelisovaným cesnakom a všetkými koreninami. Vzniknutú masu poriadne vymiešam a dám odstáť cez noc do chladničky.
Je tu deň D, druhý deň. Mäso je odstáte, príprava večere môže začať. Ako prvé dám na gril šampiňóny, ktoré som nakrájal na menšie kúsky a posolil. Gril som pred grilovaním potrel tukom, aby mi neprihoreli. Šampiňóny stratia dosť vody, preto radšej dajte na gril aj väčšie množstvo. Grilujem, kým nie sú pekne hnedé. Šampiňóny sú takmer hotové, je čas na hovädzie guľky.Z masy urobím menšie guľky, ktoré dám na gril.
Počas grilovania guľky otáčam, aby boli rovnomerne pripravené zo všetkých strán.
Ešte pred samotným grilovaním som si pripravil prílohu – veľmi chutný a jednoduchý recept na posúchy ( niečo podobné ako arabský chlieb). Do menšieho pohárika dám 1 dcl vlažnej vody, pol lyžičky cukru, štipku soli a pol balenia droždia. Nechám chvíľu odstáť a nasypem špaldovú múku a mlieko. Pridám soľ a vypracujem cesto, je lepšie ak bude 10-15 minút kysnúť.
Z uvedeného množstva cesta urobím 10 posúchov. Cesto rozdelím na 10 častí a pripravujem na sucho na panvici. Z každej strany stačia 2-3 minúty, ale to uvidíte sami, keď začne posúch chytať „správnu“ farbu.
Teraz už len na tanier preložím hovädzie guľky, špaldové posúchy, šampiňóny a domáce paradajky. K jedlu sa hodia aj rôzne dresingy, prípadne omáčky. Na pitie k jedlu jednoznačne odporúčam pivo.
Dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…