Hovädzia sviečková s omáčkou „Dijon“, pečenými zemiakmi a šalátom

20160326_123408

Jedlo, ktoré je odlišné ako klasicky pripravená sviečková, nádych exotiky, kombinácia výraznej chuti Dijonskej horčice, skaramelizovanej cibuľky a jemnej smotany. Tieto suroviny dokážu premeniť nedeľný obed na slávnostnú udalosť.

20160326_105514

 Suroviny (na 4 porcie):

 800 g hovädzej sviečkovice, bravčová masť, 3 dcl bieleho vína, 2 lyžice trstinového cukru, smotana na šľahanie, 50 gramov dijonskej horčice, 50 gramov lahôdkovej horčice, 4-5 červených cibúľ, 1 kg zemiakov, soľ, korenie.

Na ozdobenie: šalát, petržlenová vňať.

Pri príprave tohto obedu som sa inšpiroval receptom zo školy varenia v Prahe  www.chefparade.cz, kde som absolvoval kurz „Špeciality z hovädzieho mäsa“. Výborný zážitok a lektor naozaj odborník, odporúčam každému milovníkovi mäsa, zvlášť hovädzieho.

Recept som si samozrejme prispôsobil a výsledok Vám teraz ukážem.

Ako prvé som začal pripravovať prílohu, a to pečené zemiaky. 20160326_110932Zemiaky treba ošúpať, nakrájať približne na pol centimetrové kolieska a dať predvariť na približne 15 minút ( použil som parný hrniec, samozrejme, môžete dať variť do vody). Ak sú zemiaky predvarené, preložím ich na plech, jemne posolím a dám piecť do rúry na 25 minút- 180 °C.

Hovädzie mäso si nakrájam na 8 kusov, osolím, nakorením a prudko restujem na bravčovej masti. 20160326_110452 Potrebujem, aby sa mäso stiahlo. Následne hovädzie rezníky podlejem asi 1 dcl bieleho vína, nechám 2 minúty vyvariť a preložím do tlakového hrnca. Podlejem vodou a pripravujem asi 15 minút. Ak nemáte k dispozícii tlakový hrniec, príprava sa samozrejme predĺži, v normálnom hrnci treba dusiť približne 30-40 minút.

Teraz si nakrájam na tenké plátky červenú cibuľu, ktorú prudko restujem na karameli. 20160326_120723Ten si  pripravím tak, že na panvici za stáleho miešania rozpustím dve lyžice trstinového cukru. Cibuľku restujem približne 2-3 minúty, potom prilejem 2dcl bieleho vína a nechám vyvariť alkohol.20160326_121332 Pridám Dijonskú horčicu, normálnu horčicu a zamiešam. Teraz je čas pridať hovädzie rezne, trochu šťavy z mäsa (výpeku) a zjemniť to celé smotanou na šľahanie. Treba samozrejme nechať redukovať, nech sa odparí prebytočná voda. 20160326_122232Jedlo je pripravené, čas servírovať.

 

Na taniere iba preložím pečené zemiaky, ktoré ešte dosolím hrubozrnnou soľou, položím 2 plátky mäska a prelejem omáčkou. Mäso ešte dozdobím čerstvou vňaťou, prípadne použite  čerstvé bylinky, ak máte možnosť. Samozrejme ešte pridám zmes šalátov a môže sa jesť.20160326_123345

Na pitie samozrejme nič iné ako víno, mali sme biele, ale k hovädziemu sa samozrejme viac odporúča červené.

20160326_123408

Dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *