Hovädzí steak s brusnicovou omáčkou a grilovanou zeleninou

PicsArt_1435521583700

Dnešný obed je nedeľný preto pripravím niečo zaujímavé. Je leto,  grilovačky sú v plnom prúde, voda slnko, chaty… 🙂 Realita je však inde, dnes leje, vonku je nepríjemne, no našťastie mám doma aj elektrický gril, takže nie som vôbec obmedzený počasím. Niekedy grilujeme aj v zime, čo je podľa mňa úplne úžasné. Dnešné jedlo majú radi najmä maožrúti ako ja. Príprava podľa mňa nie je náročné, jediné čo je potrebné sú kvalitné suroviny. Dobrý a chutný  steak zo zlého mäsa sa urobiť jednoducho nedá. Dosť bolo rečí, idem sa ja radšej pustiť do grilovania. IMG_20150628_114607

Suroviny (na 3 porcie):

cca 500 g hovädzia sviečkovica , 1 baklažán, 1 červená paprika, 1 dcl červené víno , 0,2 dcl balsamico ocot, 100g  brusnicový džem, soľ, j strúčik cesnaku, korenie, soľ, olivový olej.

IMG_20150628_115410

Sviečkovicu som rozkrojil na tri hrubšie steaky a potrel olivovým olejom. Potom som si nakrájal som na kolieska. Papriku krájam vždy trochu tenšie. Nakrájaný baklažán poriadne osolím a počkám približne 20 minút, kým z neho soľ vytiahne vodu – niekdy býva baklažán horký a týmto „nasolením“ sa tomu môže predísť.

IMG_20150628_120214Potom stačí baklažán opláchnuť vodou, poriadne vysušiť a potrieť zmesou oleja a prelisovaného cesnaku.

IMG_20150628_123101

Ja ako prvé grilujem zeleninu. Gril som rozpálil na najvyšší stupeň, mriežku potrel olejom a  zeleninu naukladal na gril. Grilujem z každej strany kým nemám na zelenine pekné „prúžky“. Počas prípravy zeleniny mám čas na prípravu rýchlej brusnicovej omáčku. Do panvice dám červené víno, balsamico a počkám kým sa zažne variť. Potom jemne osolím, okorením a vmiešam brusnicový džem. Nechám prejsť varom a odstavím z plameňa, omáčka je hotová.
IMG_20150628_124853

Najvyšší čas začať s prípravou steakov. Ja osobne mäso nemarinujem, mám rád keď vynikne jeho prirodzená chuť, preto ho iba jemné potretie olivovým olejom na začiatku. Solím až na záver, aby soľ mäso nevysušila. čas prípravy je individuálny, ja mám rád menej prepečené mäso, takže v mojom prípade stačía 3-4 minúty z každej strany.

IMG_20150628_124949 Ak preferujete prepečené, odporúčam rovnako dlhý čas prípravy, ale potom mäso zabaliť do alobalu a  dopiecť v teplovzdušnej rúre (8-10 minút, 160 °C). Samozrejme všetko záleží od hrúbky steaku, takže aj čas prípravy môže byť individuálny.

Blížime sa do finále všetko z grilu stačí  preložiť na tanier, zeleninu pokladám striedavo navzájom a už len preliať brusnicovou omáčkou. Ako prílohu odporúčam šalát, čerstvé pečivo,  prípadne steakové hranolky. Posledný krok je už len naliať vychladené pivko a rozplývať sa nad výbornou chuťou hovädzieho steaku.

PicsArt_1435521583700

Prajem Vám dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

 

1 Komentár

  1. Miroslav

    Dobrý foto recept. Aj keď mám radšej rib eye ako sviečkovicu 🙂

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *