Horúca čokoláda s kokosom a so šľahačkou

2015-04-28 22.28.55

Čokoláda….V prvom rade ďakujem pôvodným obyvateľom Mexika za objavenie kakaovníka. Už od malička mám rád čokoládu, v podstate som na nej závislý. V rôznych variáciách- dobrá mliečna, ale aj kvalitná horká dokáže zabezpečiť mojím chuťovým pohárikom dostatočné uspokojenie. Pred pár rokmi som ochutnal v čokoládovni horúcu čokoládu. Väčšinou som bol naučený na rôzne „akože“ čokolády, ktoré boli len instantné prášky zaliate horúcou vodou a chutili ako redší čokoládový  puding. Táto čokoláda však bola iná, po prvej lyžičke som cítil na jazyku naozajstné čokoládové nebo.

Samozrejme by som to nebol ja, keby som niečo podobné neskúsil urobiť aj v domácich podmienkach. Veľa kamarátov, ktorí  moju verziu ochutnali boli milo prekvapení, niektorí z nich, keď prídu na návštevu tak nechcú kávu, ale radšej si vypýtajú čokoládu 🙂 .

Poďme sa pozrieť ako takúto horúcu čokoládu pripravím. Dnešný rýchlo recept je naozaj nenáročný, zvládne ho každý, kto dokáže niečo zamiešať. Výsledok však bude nad Vaše očakávania a to nepreháňam. Nával sladkej chuti je neuveriteľný, čokoládu si vychutnáte určite viac, ako keby ste zjedli len tak pár kociek čokolády v tuhej podobe.2015-04-29 12.09.25

Suroviny (na 2 porcie):

100 g čokolády, 90 ml smotany na šľahanie, 2 polievkové lyžice strúhaného kokosu, šľahačka na ozdobenie

Do menšieho hrnca (ja používam džezvu, ktorá je svojou veľkosťou ideálna na prípravu horúcej čokolády) nalejem smotanu na šľahanie, do ktorej postupne za stáleho miešania pridávam čokoládu nalámanú na kocky. Ak máte k dispozícii čokoládové lupene príprava horúcej čokolády bude ešte rýchlejšia. Platí pravidlo- čím lepšia čokoláda, tým lepší výsledok. Tým, čo preferujú sladšiu chuť odporúčam kvalitnú mliečnu čokoládu. Pre milovníkov výraznej kakaovej chuti radšej použijem čokoládu s obsahom kakaa 70% a viac (takáto čokoláda má priaznivé účinky na srdce a obsahuje  antioxidanty- môžete piť s pocitom, že dodávate telu niečo prospešné a  zdravé :-).

Jedinou podmienkou pri príprave horúcej čokolády je poriadne miešať, aby Vám hmota neprihorela. Keď sa dosiahne požadovaná teplota, stačí už len pridať strúhaný kokos a čokoládu môžem naliať do pohárov. Samozrejme namiesto kokosu je možné použiť aj inú suroviny, napríklad oriešky, vaječný likér, maliny…. 2015-04-29 12.11.58

Odporúčam vyskúšať aj verziu pre najmenších, kde na dno pohára nasypem lentilky a lentilková čokoláda je na svete. Na ozdobenie používam šľahačku, ideálne čerstvo pripravená zo šľahačkovej fľaše (ďakujem za darček od manželky). Dozdobím čokoládovými hoblinami.2015-04-28 22.28.45

Prajem Vám dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *