Grilovaný losos s bylinkovým maslom, baklažánom a hráškovým pyré

20160605_183845

Dnešná večera určite poteší všetkých milovníkov rýb. Bol to trošku pokus pripraviť niečo nové, so zaujímavou kombináciu chutí a farieb. Osobne si myslím že výsledok predčil očakávania.

 20160605_174140

Suroviny (na 4 porcie):

800 g lososa, 600 g mrazeného hrášku, baklažán, 50 ml smotany na šľahanie, olej, 80 g masla, soľ, strúčik prelisovaného cesnaku, mleté čierne korenie, pažítka, petržlenová vňať, šťava z citróna

Na ozdobenie: petržlenová vňať

Dnešná večera je relatívne jednoduchá na prípravu, časovo sa určite zmestím do trištvrte hodiny. Ako prvé ,najmä z časovej úspory, nakrájam baklažán na kolieska, ktorý následne potriem soľou. 20160605_174655 Je to potrebné, aby sa baklažán zbavil prebytočnej vody a nebol po príprave horký. Soľ nechám pôsobiť približne 20 minút a potom baklažán opláchnem a vysuším. Medzitým si môžem pripraviť hráškové pyré. Zmrazený hrášok dám variť približne na 10 minút do osolenej vody.20160605_175633 Po desiatich minútach, prebytočnú vodu zlejem a miešam ponorným mixérom, kým nebude jemný. Na záver pridám 50 ml  smotany na šľahanie, ktorá nám zaručí tú správnu chuť a zjemní celé pyré. 20160605_182736Baklažán je pripravený na grilovanie. Teraz už len rozpálim grilovaciu panvicu (samozrejme ak je k dispozícii gril, tak panvicu nepoužívam). Baklažán jemne potriem olejom a dám na panvicu, restujem z každej strany približne 4-5 minút. 20160605_180346Prílohy mám k dispozícii, teraz sa pustím na rybu. Dnešný losos nemám filet, ale podkovičky. Vizuálne ukážu  zaujímavejšie na tanieri, ale samozrejme, všetko má svoje plusy a mínusy. Pre tých, čo veľmi neobľubujú kosti, odporúčam skôr filet. Pri „podkovičkách“ treba byť naozaj opatrnejší a trpezlivejší (čo ja osobne nie som J). Podkovičky iba jemne posolím, pokorením a potriem olejom, losos je dosť mastný, takže netreba preháňať. Príprava je časovo takmer identická ako pri baklažáne, 4-5 minút z každej strany. 20160605_182722Kým sa mi griluje ryba, rýchlo spravím bylinkové maslo – zmiešam normálne 82% maslo, korenie, soľ, strúčik cesnaku, trošku šťavy z citróna a čerstvo nakrájané bylinky ako pažítka a petržlenová vňať. 20160605_175619Všetko poriadne premiešam a rýchle bylinkové maslo je pripravené.

Blížime sa do finále – na taniere si urobím pekné kôpky hráškového pyré, na bok položím grilovaný baklažán a a podkovičky z lososa. Lososa môžem ešte jemne pokvapkať citrónovou šťavou a na každú podkovičku dám lyžičku bylinkového masla. Na dozdobenie stačí pár kúskov petržlenovej vňate. 20160605_183734

Na pitie nemôžem odporučiť nič iné ako pohár dobrého červeného vína.

 

20160605_183845

Dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *