Domáce Langoše

20160325_170838-632x356

Ako som už viackrát spomínal, som „všežravec“, ktorý inklinuje k mäsku, ale občas rád urobím výnimku. A jednou z týchto výnimiek sú nepochybne langoše. Pôvodne, maďarské jedlo Lángos, je na Slovensku veľmi populárne. V meste si ich môžete kúpiť vo fastfoodoch, ale mnohokrát je človek sklamaný, lebo sú langoše iba zmrazené polotovary, prípadne úbohou oblohou langoš naozaj iba postrašia alebo z neho môžete doslova žmýkať olej. Aby som sa vyhol takýmto nepríjemnostiam súvisiacich s jedením jedného s mojich obľúbených jedál, z času na čas pripravím langoše aj doma a naozaj sa s nimi „zničím“. Môžu to potvrdiť viacerí, čo ma poznajú, niektorí už mali tú česť sa zničiť spolu so mnou…:-)..  Langoše takto pripravujeme už vyše 10 rokov.

Úvod je za mnou, idem variť…

20160325_150119

Suroviny (na 12 langošov):

Cesto:1 kg polohrubej múky. 250 g kyslej smotany, 1 kocka droždia (42g),400 ml mlieka, 2 vajcia, soľ. Olej alebo bravčová masť na vysmážanie.

Príloha: cesnak, kečup, tatárská omáčka, kyslá smotana, tvrdý strúhaný syr, všetko podľa chuti.

Príprava samotných langošov nie je komplikovaná. Základom je pripraviť cesto. Ja preferujem ručné miesenie, môžete použiť aj kuchynský robot ak to samozrejme zvládne. Cesto je celkom hutné a je ho cca 1,8 kila. Ako prvé si pripravím kvások- 1 dcl teplého mlieka, štipka cukru, štipka soli a droždie. Nechám 5 minút odstáť nech sa vytvorí pena. 20160325_151711 Teraz si vo väčšej nádobe zmiešam všetky suroviny.20160325_152410 Miesim, kým cesto nie je krásne hladké. Potom už iba jemne poprášim múkou a nechám kysnúť.

Tento spôsob je dobrý, keď idete langoše pripraviť naraz. Samozrejme je ich dosť veľa, preto je tu druhá možnosť oddeliť polovicu cesta, preložiť do igelitového vrecka, dobre uzavrieť a dať do chladničky. Aj zajtra je predsa deň…

Podľa mňa je zbytočné sa „zničiť“ naraz, keď Vám môže byť rovnako dobre (zle) aj dva dni po sebe J. Cesto je do hodinky určite vykysnuté, teraz už len pristúpim k samotnej príprave. Na pomúčenej podložke cesto rozdelím na rovnomerné časti a rozvaľkám. Veľkosť je individuálna, ja mám rád langoše, ktoré sú tenké ako papier (každý pozná tie priesvitné zo stánkov. Vo väčšej panvici nechám rozpáliť väčšie množstvo oleja, naozaj sa neoplatí šetriť, langoše musia byť úplne ponorené. Samotný čas prípravy záleží od hrúbky cesta. Ak mám však olej dostatočne horúci, z každej strany sa langoš pripravuje približne 20 sekúnd. 20160325_165418Z panvice dávam langoše priamo na kuchynské utierky, aby vsiakli prebytočný olej.

Príloha je na každom z Vás, ja mám rád klasiku s cesnakom, tatárskou a strúhaným syrom. Ale aj s kečupom a smotanou. Samozrejme langoš bez cesnaku je ako hot-dog bez párku, takže cesnak musí byť. J

20160325_170838

K langošom sa na pitie výborne hodí pivo, prípadne mlieko, ktoré jemne zneutralizuje výraznú cesnakovú chuť.

Dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *