Burgre podľa „Jančiho“

20151001_172253

Pre dnešnú očakávanú návštevu som potreboval pripraviť chutnú a rýchlu večeru. V podstate to, čo vždy. Povedal som si, že by to nemuselo byť tuctové a zároveň niečo, čo doma asi ešte nejedli. Voľba padla na domáce „burgre“ so steakovými hranolkami a cesnakovo-bylinkovým dresingom. Zvolil som dámsku verziu s kuracím mäsom, keby prišli iba chlapi jednoznačne idem do hovädzieho (niekedy nabudúce :-). Recept celkom jednoduchý, len je potrebná príprava surovín deň vopred. Idem variť. IMG_20151001_164655

Suroviny (na 4 porcie):

400 g kuracích pŕs, 4 vajcia, 8 plátkov údeného syru, šalát, paradajka, 8 plátkov masla.

Marináda: 50 ml olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice medu, 2 lyžice horčice, , lyžička červenej papriky, čierne korenie, chilli, soľ.

Žemle (7-8 kusov): 250g špaldovej múky, 300 g hladkej múky, 150 ml mlieka, 150 ml vody, 20 g droždia ( pol balenia), 50 ml oleja, pol lyžičky cukru, lyžička soli. Vajíčko na potretie.

Príloha: 800 g steakových hranoliek

Dresing: 100 g majonézy, 100 g kyslej smotany, 3 strúčiky cesnaku, soľ, sušené bylinky.

 

Samotná príprava začína deň vopred, to je prvý predpoklad dobrého výsledku. Kuracie prsia je potrebné namarinovať na niekoľko hodín, ja väčšinou večer namarinujem a na druhý deň pripravujem. Mäso som rozdelil na 8 častí tak, aby každý „burger“ dostal svoj plátok. Potom som pripravil jednoduchú marinádu z oleja, medu, horčice, cesnaku, papriky, soli a korenia. Uzavrieť nádobu a dať do chladničky odstáť.

Deň vopred som si ešte zamiesil cesto na domáce žemle. Veľmi jednoduché: urobím si kvások – do 50 ml vlažného mlieka rozmiešam droždie, cukor a soľ. Keď sa začne tvoriť pena, tak vo väčšej nádobe zmiešam múku s kváskom, zvyšným mliekom, olejom a vodou. Miesim ručne,  kým cesto nie je pekne elastické, 10 minút postačuje. 20151001_153644Tak isto nádobu uzavrieť a do chladničky. Cesto ešte nakysne…

Prehupol som sa do ďalšieho dňa, ide sa variť a piecť žemle. Na pomúčenej doske si rozdelím cesto na rovnako veľké guľky. Guľky iba poukladám na papier na pečenie, potriem rozmiešaným vajíčkom a na vrchu urobím nožíkom krížiky. Nechám ich 15 minúť ešte dokysnúť na plechu. 20151001_160505Pečú sa v predhriatej rúre na  220 °C 12-15 minút na teplovzdušnom ohreve. Žemle sú trošku hutnejšie, vďaka oleju a mlieku, ale to bol aj zámerom. IMG_20151001_164910

Medzitým som dal do rúry piecť hranolky, pečiem 25 minút na 200 °C, buď predsmažené a zmrazené, prípadne čerstvé zemiaky potriem iba jemne arašidovým olejom.

Žemle sa chladia, hranolky pečú, najvyšší čas na prípravu mäsa. Na rozpálenú panvicu dám restovať kuracie prsia aj s marinádou. Nič komplikované, z každej strany stačí 5 minút. IMG_20151001_165814Na záver položím na každý kúsok mäsa plátok údeného syru ( ja osobne preferujem cheddar, ale nie každý ho obľubuje). Na druhej panvici si pripravím 4 vajíčka, opečiem z obidvoch strán, tak aby žĺtok ostal tekutý.  IMG_20151001_170937Ak sú vajíčka hotové, použijem panvicu na dopečenie žemlí. Rozkrojím ich v strede, na dolnú časť dám plátok masla a prudko opečiem ( maslovou stranou k panvici), aby sa vytvorila jemná kôrka, žemliam to dodá  šmrnc a samozrejme lepšie podržia mäso.

Teraz už len pekne uložiť na žemľu kuracie prsia so syrom, potom 2 tenké plátky paradajky, šalát, lyžičku výpeku z panvice, kde sa pripravovalo mäso,  pol vajíčka a prikryť druhou časťou žemle. Spojím buď ihlicou alebo väčším dreveným špáradlom.

Ešte rýchlo pripravím cesnakovo-bylinkový dresing, záležitosť dvoch minút- zmiešam majonézu, smotanu, 3 strúčiky prelisovaného cesnaku, sušené bylinky a soľ.

Jedlo je pripravené, môžeme podávať- na tanier dám burger, steakové hranolky, do malej misky zvlášť cesnakovo-bylinkový dresing, naozaj nič komplikované, ale oči sa určite potešia. 20151001_172317Na pitie samozrejme odporúčam pivo, prípadne radler.20151001_172253

Dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *