Bryndzové štvorčeky

20150425_153742

Dnes som dostal chuť na niečo tradičné. Niečo, čo obsahuje bryndzu a keďže človek nemôže jesť stále len halušky, tak som rozhodol spojiť chute, ktoré sú všetkým dobre známe, ale zároveň pripraviť niečo iné. Jedlo som nazval Bryndzové štvorčeky, ale ak chcete môžete si vytvoriť ľubovoľný tvar, vaša fantázia môže pracovať.20150425_150054

Suroviny (na 2 porcie):

Cesto: 2 zemiaky (300g), 150 g špaldovej múky, 150 g krupice, 1 vajce, 1 strúčik cesnaku,

jarná cibuľka, 250 g bryndze, 100 g bravčovej šunky, 150 g kyslej smotany, soľ, olej.

Prvým krokom je uvariť dva zemiaky v šupke, ktoré budem potrebovať do cesta. Následne vo vyššej nádobe zmiešam múku, krupicu, vajce, soľ, prelisovaný strúčik cesnaku a nastrúham vychladené uvarené zemiaky ( samozrejme už bez šupky).20150425_151012

Ručne vytvarujem hmotu, ktorú následne rozvaľkám a rovnomerne nakrájam na štvorčeky. Ak urobíte iný tvar, jedlo dostane aj iný rozmer. Podobne ako pri cestovinách, skúste si spomenúť, že kolienka chutia úplne inak ako macaroni alebo tagliatelle a pritom je to ten istý základ, len iný tvar 🙂 . Štvorčeky potom následne vhadzujem do hrnca s osolenou vriacou vodou. Štvorčeky varím dovtedy, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich postupne vyberiem a scedím.20150425_152056

Medzitým si na panvici rozpustím bryndzu, ku ktorej pridám na štvorčeky nakrájanú bravčovú šunku. Stačí už len pridať uvarené štvorčeky a poriadne premiešať.20150425_152934 K tomuto jedlu sa podľa mňa hodí kyslá smotana a mladá jarná cibuľka. Na pitie samozrejme odporúčam kyslé mlieko.

20150425_153742Prajem Vám dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

 

1 Komentár

  1. Elča

    Mňam, vyzerajú výborne…. mám na ne zálusk…. dám vedieť ako dopadli 🙂

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *