Bryndzové pirohy plnené šunkou

20151116_195325

Dnešný recept by som zaradil do kategórie tradičné a mnohými zabudnuté. Mam rád bryndzu a všetky jedlá s ňou spojené, preto bryndzové pirohy určite patria medzi moje obľúbené. Pokúsim sa vás presvedčiť, že príprava tohto jedla je naozaj jednoduchá a výsledok je neporovnateľný s polotovarmi, ktoré sú tak v obľube nielen v domácnostiach, ale aj v mnohých reštauráciách. Chlap v kuchyni ide opäť variť.20151116_190635

Suroviny (na 2 porcie):

250 g bryndze, 200 g špaldovej múky, 2 vajcia, 200 g bravčovej šunky od kosti, 200 g kyslej smotany,

Na dozdobenie jarná cibuľka a údený oštiepok.

Celý recept zvládnete od začiatku prípravy do pol hodiny. Ako prvé je potrebné pripraviť si cesto na pirohy. Nič komplikované, iba poriadne zmiešať vajíčka, bryndzu a múku.

20151116_191843Výsledná hmota je veľmi elastická, s cestom sa potom dobre pracuje. Následne cesto rozvaľkám na podložke tak, aby som ho potom mohol rozdeliť  na 20 štvorcov, hrúbka môže byť 0,4 cm, ani hrubé ani tenké, jednoducho akurát .

20151116_192506Medzitým si dám do hrnca variť vodu. Šunku od kosti si nakrájam na menšie časti a v niekoľkých vrstvách ju ukladám na vykrojené štvorčeky (ak nemáte šunku, dá sa použiť aj údené mäso, prípadne mleté mäso ktoré bolo predtým jemne osolené, okorenené a prudko restované na cibuľke…). Teraz už len urobiť pirohy- preložením cesta trojuholníky, pripadne, taštičky, to už nechám na Vás.

20151116_193449Poriadne uzavrieť a pridať do vriacej vody. Výhodou je to, že z pirohov Vám šunka nevytečie tak ako to býva u niektorých plniek. Pirohy  sa varia zhruba 4-5 minút, uvidíte aj podľa toho, že vyplávajú na hladinu. 20151116_194226

Pirohy sú pripravené, stačí len preložiť na tanier, na vrch dávam kyslú smotanu. Na doladenie celkového vzhľadu je výborná jarná cibuľka, samozrejme nastrúhaný údený oštiepok.

20151116_194750Ja osobne ešte jedlo posypem mletou červenou paprikou, ktoré mi vyslovene „ladí“ s bryndzou tak, ako v prípade bryndzovej nátierky.

20151116_195304Celkový dojem zo samotných pirohov je zaujímavý v tom, že výrazná chuť bryndze v tomto prípade nie je dominantou, tak ako to býva napríklad pri haluškách alebo zemiakových pirohoch, ktoré sú naplnené bryndzou.

K jedlu na pitie nemôžem odporučiť nič iné ako pohár vychladeného kyslého mlieka. Človek sa potom počas jedenia doma cíti ako keby sedel niekde v kolibe :-).

20151116_195325

 

Dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *