Bravčový paprikáš so špenátovými haluškami

IMG_20150827_204624

Chutný obed, prípadne večera, ktorú by som zaradil k tradičným jedlám aj u nás na Slovensku. Jednoduché ingrediencie, ktoré má asi každá domácnosť a ak máte k dispozícii tlakový hrniec, do polhodinky už môžete jesť. Výsledkom je veľmi chutné a sýte jedlo. Už som hladný, idem radšej variť…:-)

IMG_20150827_193547

Suroviny (na 2 porcie):

400 g bravčového mäsa, 1 cibuľa, 3 dcl vody, 150 ml smotany na šľahanie, bravčová masť, paprika, soľ, korenie, citrónová šťava.

Na halušky: 200 g zemiakov, 150 g špenátového pretlaku, 150 g špaldovej múky,1 vajce, soľ.

Na ozdobenie: čerstvá bazalka a šľahačka.

Najprv si pripravím všetko potrebné na paprikáš, pretože počas prípravy v tlakovom hrnci môžem pripravovať prílohu – špenátové halušky. Na doske si nakrájam najemno cibuľu, mäso na rezančeky. Potom na bravčovej masti prudko opražím cibuľu a pridám sladkú červenú papriku (je lepšie odstaviť z plameňa alebo dať hrniec bokom,  aby paprika nezhorkla). Následne restujem bravčové mäso, ktoré som predtým osolil a okorenil.

IMG_20150827_200029Ak je mäso orestované, tak ho  podlejem vodou a nechám variť v tlakovom hrnci približne 15 minút (v klasickom hrnci predpokladám dvojnásobný čas prípravy).

Medzitým si môžem rýchlo pripraviť špenátové halušky.  IMG_20150827_195411Zemiaky nastrúham najemno ako na klasické halušky, osolím, pridám špenátový pretlak, múku, vajíčko a zmiešam. IMG_20150827_200317Nič komplikované. Do väčšieho hrnca dám variť vodu, osolím ju a môžem začať robiť halušky. Ja používam klasický haluškár, ktorý mi trošku uľahčí a urýchli prípravu. Keď halušky vyplávajú na povrch, viem, že sú hotové a môžem ich vybrať. Množstvo halušiek,  ktoré je  v recepte pripravím na dvakrát.

Prešlo 15 minút, tlakový hrniec urobil svoju prácu na jednotku. Teraz už len prilejem smotanu na šľahanie, nechám prejsť varom, prípadne ešte pridám soľ a papriku. Tí, čo preferujú pikantné jedlá môžu pridať aj štipľavú papriku. Ak sa vám zdá omáčka príliš riedka, rýchle zahustenie zabezpečí trošku zemiakového (kukuričného škrobu) vo vode, ktorý iba vmiešate do jedla a chvíľu povaríte. Niekedy je to potrebné – konkrétne aj dnešné varenie. Keď má paprikáš správnu hustotu, stačí nakvapkať trošku citrónovej šťavy a jedlo je hotové. Servírovanie jednoduché, na taniere iba preložím halušky a paprikáš.

Na záver paprikáš ešte poprášim paprikou a halušky dozdobím domácou šľahačkou a lístkami bazalky. Výsledkom je pekná farebná kombinácia jedla, ktoré sa ale na tanieri dlho „neohreje“.

IMG_20150827_204751

Na pitie určite poteší pohár dobrého červeného vína.

IMG_20150827_204624

Dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…
    

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *