Bravčové mäso v zemiakovo-cuketovej placke s oštiepkom

20151010_140958

Osobne som mal vždy rád mäso v placke na rôzne spôsoby. Dnes pripravím veľmi jednoduchý recept, povedal by som taká „klasika“ , ktorá však poriadne zasýti žalúdky, chuťové poháriky aj zrak. Placky jemne upravím, aby neboli tak ťažko stráviteľné, tak, aby mohol človek po zjedení fungovať a nielen odfukovať niekde na gauči.

Suroviny (na 4 porcie):

IMG_20151010_125009

800 g bravčového karé, 40 g bravčovej masti, 1 cibuľa, 200 g paradajkovej drte, 1 lyžica horčice, 100 g kukurice, 100 g hrášku, mletá sladká paprika,chilli,soľ, čierne korenie.

IMG_20151010_131414Placky (5 kusov): 750 g zemiakov, 250 g cukety, 200 g špaldovej múky, 50 g čerstvého špenátu, 1 vajce, 4 strúčiky cesnaku, korenie, soľ.

Obloha: údený oštiepok a jarná cibuľka

 

Ako prvé si začnem pripravovať mäso, ktoré sa bude dlhšie variť, čo môžem využiť na prípravu placiek. Bravčové mäso si nakrájam na rezance. V hrnci ( dnes nepoužívam tlakový hrniec, ale klasický) na bravčovej masti orestujem najemno nakrájanú cibuľu a pridám mäsové rezance.

IMG_20151010_130535Osolím, okorením a nechám 5-6 minút za občasného miešania prudko restovať. Následne stiahnem hrniec z plameňa a pridám sladkú papriku. Teraz už len podliať vodou, pridať paradajkové pyré, horčicu, kukuricu, hrášok. Prikryjem pokrievkou a za občasného miešania sa mäso dusí približne hodinu.

IMG_20151010_131613

Medzitým sa môžem pustiť do prípravy placiek. Na strúhadle si najemno nastrúham zemiaky a cuketu. V nádobe potom zmiešam zemiaky, cuketu, vajíčko, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a múku. Samozrejme múku pridávam podľa toho ako sú vodnaté zemiaky a cuketa. Pre dnešné varenie stačilo 200 gramov múky. Ako posledné si umyjem špenátové listy, najemno nasekám a vmiešam do cesta.

IMG_20151010_132747
Placky pripravujem na tenkej panvici ( palacinkár) tak, že nechám rozpustiť lyžičku bravčovej masti a následne“plackové cesto“ lyžicou roztiahnem po celej panvici. Zhruba po 3-4 minútách otočím placku na druhú stranu. Jednoduché, ako keby ste robili palacinky.

IMG_20151010_135249Postup samozrejme opakujem. Z uvedeného množstva pripravím 5 väčších placiek. Tieto placky sú samozrejme výborné aj bez naplnenia a sú dosť sýte. K tomu pohár kyslého mlieka a výborná bezmäsitá večera je na svete. Ale ja samozrejme preferujem ako mäsožravec placku naplnenú takže pokračujem 🙂 .

Placky sú hotové, mäsko treba ochutnať či je dostatočne mäkké a môže sa podávať.

Na tanier položím placku, do stredu dám mäsovú zmes ( ja mám rád pikantné veci, takže na zmes ešte pridám chilli lupene) a preložím na polovicu. Teraz už len nastrúhať údený oštiepok, ktorý sa podľa mňa hodí k tomuto jedlu viac ako iné syry, treba skúsiť a pochopíte prečo. 20151010_141111

Na záver len dozdobím nakrájanou jarnou cibuľkou a môžem jesť.

20151010_140958

Dobrú chuť a nechajte sa inšpirovať…

 

 

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *